Apelsin recept
Chocolate chip cookies med apelsin och hasselnötter
Frasiga kakor, stora som tefat. Det här är ett grymt recept som mina vänner älskar!
Fler recept ur kategorin Amerikanskt: Club Sandwich » Cheeseburgare » Brownies » Hamburgare » Cajungryta »
Foto: TV4
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 20 min
Färdigt på: 30 min
Ingredienser
150 150 g mjukt smör
2 2 dl farinsocker
1 1 tsk vaniljsocker
1 1 tsk malen ingefära
1 1 st apelsin, skalet
1 1 st ägg
3 3 dl vetemjöl
0.5 0.5 tsk bakpulver
200 200 g mörk choklad 70%
100 100 g hasselnötter
Tips
Prova att variera smaksättningen av kakdegen med till exempel vitchoklad, jordnötter, cashewnötter, russin, pecannötter eller hackad mandel. Eller prova att byta ut 1/3 av mjölet mot havregryn eller kokos.
Man tar bort skalet från hasselnötterna eftersom det kan vara lite bittert. Det är enkelt att gnugga bort det med en torr handduk när efter att ha rostat dem.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna cirka 10 minuter och gnugga sen bort det mesta av skalet i en torr handduk.
3. Riv skalet på apelsinen. Vispa smör, farinsocker, vaniljsocker, ingefära och det rivna apelsinskalet krämigt. Rör i ägget.
4. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten för hand.
5. Hacka chokladen grovt och blanda den och de hela hasselnötterna i smeten.
6. Klicka 1-2 matskedar smet med jämna mellanrum på ett bakplåtspapper och platta till klickarna lite.
7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Visst låter det bara inte för underbart gott.
Prova det gärna
//Krojsan